Witam na mojej stronie

wtorek, 10 września 2013

Dzisiaj w kuchni - pikle miodowe


Już dawno nie pokazywałam zdjęć z mojej kuchni. 
Ciągle marzą mi się większe przeróbki,
 cierpliwie zbieram różne pomysły, analizuję i negocjuję z pozostałymi członkami rodziny.



A póki co króluje sobie tu tymianek, którego ostatnio bardzo dużo używam.


Białe kubeczki, z których najlepiej smakuje poranna kawa, oczywiście z mlekiem.


 Nieodzowny młynek do pieprzu.


A dzisiaj w mojej kuchni było ogórkowo.
Z bardzo dużych ogórków, które urosły w szklarence zrobiłam miodowe pikle.


Przepis najlepszy, bo z zeszytu mojej mamy.


Przepisem chętnie się podzielę. 
Przy okazji nie zginie w stercie innych przepisów.


A więc potrzeba:

2 kilogramy ogórków, które obieramy, łyżką wydrążamy pestki i kroimy w paski,
wkładamy je ściśle upychając do słoików, dodajemy do każdego słoika trochę gorczycy, czosnek i na górę układamy koper.


Potem gotujemy zalewę:
1 litr wody, 3/4 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 3 płaskie łyżki soli.
Wszystko zagotowujemy i gorącym zalewamy ogórki w słoikach i szczelnie zamykamy.

Potem ogórki pasteryzujemy przez około 25 minut od zagotowania wody w garnku.


U mnie jeszcze czeka trochę słoików do pasteryzacji.


A na deser ciastka francuskie z jabłkami w wykonaniu Weroniki.
Są przepyszne.


Miłego wieczoru życzę!

9 komentarzy:

  1. Z przepisu chętnie skorzystam :) Pozdrawiam Lila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są po prostu świetne, jeżeli ktoś lubi takie trochę na słodko.

      Usuń
  2. Pierwszy raz słyszę o takich piklach! Musżę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pikle, więc chętnie z Twojego przepisu skorzystam.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności, i na słodko i na wytrawnie.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciastka wygladają pysznie, lubię ciasto francuskie, takich pikli jeszcze nie robiłam a kawę piję też w takim białym kubeczku i z mlekiem...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Gabrysiu, jestem pod ogromnym wrażeniem, podziwiam i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Miodowe ogoraski... na pewno smakowite. Wyprobowalabym przepis, ale niestety ogorkow brak:( moze w przyszlym roku obrodza to z pewnoscia wyprobuje Twoj (i Mamy) pomysl:)

    OdpowiedzUsuń