Witam na mojej stronie

środa, 5 marca 2014

Nowe podkładki i przepis na chleb.

 Im bliżej wiosny tym bardziej dominującym kolorem w domu jest żółty 
we wszystkich swoich odcieniach. 
To chyba z tęsknoty za słońcem. Chociaż ostatnio i ono częściej do nas zagląda.
Dzisiaj żonkile i tulipany. Do tego cytryny i wiosenny zestaw gotowy.










Dzisiaj mogę Wam zaprezentować dwa zestawy serwetek pod kubki.
Pierwszy rozszerzony o większą kwadratową serwetkę
 i mniejszą prostokątną na przykład na dzbanek i mlecznik.
Do tego sześć małych serwetek pod kubki lub filiżanki.








Drugi zestaw to sześć serwetek okrągłych.



 Teraz jestem na etapie wybierania wzoru wstawki do płóciennej zasłonki do łazienki.
 Nici i materiał już mam.
Wzorów kilka też,  więc pozostał tylko etap trafnego wyboru (ale to zabrzmiało).
Może uda mi się w weekend rozpocząć ten projekt.



A teraz przepis na chleb:


Składniki na dwa bochenki:

5 dag drożdży
1 litr wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 kg mąki pszennej
7 łyżek płatków owsianych górskich
3 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki łuskanego słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego

Jak przyrządzić ciasto:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, łyżką mąki i 1/4szklanki letniej wody i zostawić w ciepłym miejscu
 do wyrośnięcia.
W   misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki, wlać letnią wodę i wyrośnięte drożdże i ponownie wszystko wymieszać by dobrze się ze sobą wszystko połączyło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dwóch foremek wcześniej wysmarowanych masłem i obsypanych otrębami pszennymi lub bułką tartą.
Gorę wyrównujemy pędzelkiem zamoczonym w wodzie i posypujemy np. słonecznikiem, sezamem ....
Tak przygotowane chleby wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny.

Życzę smacznego!



13 komentarzy:

  1. Dziękuję za przepis na chleb! Jesteś kochana! :) Serwetki skradły moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak przytulnie i wiosennie u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam żółte tulipany, prawdziwa wiosna już u Ciebie, chlebek smaczny, też muszę upiec...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie Basiu jest zawsze pięknie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki domowy chleb jadłam! Pyszny jest!
    A żółte tulipany i żonkile zawsze nastrajają mnie optymistycznie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki za przepis ! na 100% się przyda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis! może kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. też piekłam taki prosty chleb,ale rodzina stwierdziła,że jest za ciężki:)chociaż bardzo smaczny:)i piekę go ale rzadko:)piękne serwetki:))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, już sobie zapisuje i może wykorzystam. Lubię własnoręcznie pieczony chleb ale nie mam zaczynu a tu wystarczą drożdże :) pozdrawiam i piękne te żonkile, takie wiosenne

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj Kochana, ja piekę chlebek tylko z zakwasu żytnio - razowy, powiem Ci, że jak go zjem, to wiem że coś konkretnego zjadłam:) Można tu u Ciebie odpocząć:)Uściski.pa

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne podkładki, takie z babcinej komody:) Chlebek pięknie wyrósł, pachnie aż u mnie:)

    OdpowiedzUsuń