Im bliżej wiosny tym bardziej dominującym kolorem w domu jest żółty
we wszystkich swoich odcieniach.
To chyba z tęsknoty za słońcem. Chociaż ostatnio i ono częściej do nas zagląda.
Dzisiaj żonkile i tulipany. Do tego cytryny i wiosenny zestaw gotowy.
Dzisiaj mogę Wam zaprezentować dwa zestawy serwetek pod kubki.
Pierwszy rozszerzony o większą kwadratową serwetkę
i mniejszą prostokątną na przykład na dzbanek i mlecznik.
Do tego sześć małych serwetek pod kubki lub filiżanki.
Drugi zestaw to sześć serwetek okrągłych.
Teraz jestem na etapie wybierania wzoru wstawki do płóciennej zasłonki do łazienki.
Nici i materiał już mam.
Wzorów kilka też, więc pozostał tylko etap trafnego wyboru (ale to zabrzmiało).
Może uda mi się w weekend rozpocząć ten projekt.
A teraz przepis na chleb:
Składniki na dwa bochenki:
5 dag drożdży
1 litr wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 kg mąki pszennej
7 łyżek płatków owsianych górskich
3 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki łuskanego słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
Jak przyrządzić ciasto:
Drożdże rozkruszyć z cukrem, łyżką mąki i 1/4szklanki letniej wody i zostawić w ciepłym miejscu
do wyrośnięcia.
W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki, wlać letnią wodę i wyrośnięte drożdże i ponownie wszystko wymieszać by dobrze się ze sobą wszystko połączyło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dwóch foremek wcześniej wysmarowanych masłem i obsypanych otrębami pszennymi lub bułką tartą.
Gorę wyrównujemy pędzelkiem zamoczonym w wodzie i posypujemy np. słonecznikiem, sezamem ....
Tak przygotowane chleby wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około godziny.
Życzę smacznego!
Dziękuję za przepis na chleb! Jesteś kochana! :) Serwetki skradły moje serce!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
Usuńjak przytulnie i wiosennie u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńKwiaty czynią cuda. Pozdrawiam.
UsuńTeż mam żółte tulipany, prawdziwa wiosna już u Ciebie, chlebek smaczny, też muszę upiec...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńU Ciebie Basiu jest zawsze pięknie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTaki domowy chleb jadłam! Pyszny jest!
OdpowiedzUsuńA żółte tulipany i żonkile zawsze nastrajają mnie optymistycznie:D
dzięki za przepis ! na 100% się przyda ! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! może kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńteż piekłam taki prosty chleb,ale rodzina stwierdziła,że jest za ciężki:)chociaż bardzo smaczny:)i piekę go ale rzadko:)piękne serwetki:))pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper przepis, już sobie zapisuje i może wykorzystam. Lubię własnoręcznie pieczony chleb ale nie mam zaczynu a tu wystarczą drożdże :) pozdrawiam i piękne te żonkile, takie wiosenne
OdpowiedzUsuńWitaj Kochana, ja piekę chlebek tylko z zakwasu żytnio - razowy, powiem Ci, że jak go zjem, to wiem że coś konkretnego zjadłam:) Można tu u Ciebie odpocząć:)Uściski.pa
OdpowiedzUsuńŚliczne podkładki, takie z babcinej komody:) Chlebek pięknie wyrósł, pachnie aż u mnie:)
OdpowiedzUsuń